Search results: Found 2

Listing 1 - 2 of 2
Sort by
Història de la literatura popular catalana

Authors: --- --- --- --- et al.
Book Series: Patrimoni Literari ISBN: 9788484246695 9788484246688 Year: Pages: 604 DOI: 10.17345/9788484246688 Language: Catalan
Publisher: Publicacions Universitat Rovira i Virgili
Subject: Anthropology --- Languages and Literatures
Added to DOAB on : 2020-01-08 08:52:07
License:

Loading...
Export citation

Choose an application

Abstract

La literatura popular, entesa en el sentit que en anglès es dóna al terme «folk literature», representa com a mínim la meitat de la literatura que es produeix en una cultura. Tanmateix, sovint no som prou conscients de la importància que té ni de l'espai que ocupa en les nostres vides. El present llibre pren com a objecte d'estudi aquesta branca del folklore, que es coneix també amb les denominacions de literatura tradicional, literatura oral, literatura oral popular i etnopoètica, depenent de la tradició seguida al llarg de la història d'aquests estudis. Més concretament, el llibre se centra en l'estudi de la història de la literatura popular catalana i té per objectiu explicar la importància que ha tingut en el passat i encara té avui dia aquesta branca del saber en tots els territoris de parla catalana: Catalunya, les Illes Balears, el País Valencià, el Carxe, la Franja d'Aragó, Andorra, la Catalunya del Nord i l'Alguer. El llibre és una obra col·lectiva en la qual hi han participat setze investigadors de diverses universitats i centres de recerca. En el marc d'aquesta col·laboració, s'han estudiat els autors, les obres, les institucions i els projectes que han contribuït de manera decisiva al desenvolupament de la literatura popular en cadascun d'aquests territoris des dels inicis del sorgiment del folklore com a ciència, a mitjans del segle XIX, fins a l'actualitat.

Keywords

literatura oral

Un cant èpic africà: una crítica al poder absolut

Author:
Book Series: Antropologia Mèdica ISBN: 9788484244721 Year: Pages: 154 Language: Catalan
Publisher: Publicacions Universitat Rovira i Virgili
Subject: Anthropology --- Languages and Literatures
Added to DOAB on : 2020-01-14 11:15:35
License:

Loading...
Export citation

Choose an application

Abstract

Durant mil·lennis i mil·lennis, l’Àfrica subsahariana ha tingut la paraula com a principal mitjà de comunicació. En els darrers decennis, gràcies a la tècnica dels magnetòfons, s’han pogut conservar no tan sols les paraules sinó també algunes de les veus d’aquells que les produïren. Es així com avui podem gaudir del relat èpic que fou cantat durant una nit sencera pel trobador Zwè Nguéma l’any 1960 a Anguia (el Gabon) en llengua fang, enregistrat amb un magnetòfon d’aquell temps per Herbert Pepper (Orstom), transcrit i traduït al francès pels lingüistes Monsieur i Madame de Wolf i publicat pels Classiques Africains (Arman Colin) l’any 1972. És aquest relat de «mvet» el que l’autor d’aquest llibre es proposa resumir i comentar tot mostrant-nos de quina manera a través d’un llenguatge fantàstic i meravellós, proper fins i tot a la ciència ficció, el trobador ens lliura una crítica a qualsevol forma despòtica de governar un país.

Listing 1 - 2 of 2
Sort by
Narrow your search

Publisher

Publicacions Universitat Rovira i Virgili (2)


License

CC by-nc-sa (2)


Language

catalan (2)


Year
From To Submit

2017 (1)

2014 (1)